Huismuis

doorGJ Plaagdierbeheersing

Huismuis

De huismuis behoort tot het geslacht van de Ware Muizen. Kenmerken van dit geslacht zijn de puntige snuit en de grote oren en ogen. De staart is relatief lang, 80 tot 120% van de kop-romplengte. Het zijn voornamelijk zaadeters maar eten af en toe ook insecten en aas. Bijzonder aan de huismuis is de herkenbare, onaangename, muffe geur die het dier verspreidt.

Van de huismuis worden er genetisch gezien vijf ondersoorten onderscheiden. In Nederland komt de westelijke huismuis voor.

Huismuizen zijn voornamelijk ‘s nachts actief. Ze maken een rond hol in de grond, dat met een ingang is verbonden met een nestkamer, die op twintig centimeter diepte ligt. Soms leggen ze ook voedselvoorraden aan, in heuveltjes tot wel 50 centimeter hoog. In gebouwen leven ze onder de vloer of tussen opgeslagen artikelen.

Over de auteur

GJ Plaagdierbeheersing administrator

Gert-Jan Vermeulen is Inmiddels ruim 18 jaar actief in de plaagdierbestrijdingsbranche. Naast de dagelijkse leiding over GJ Plaagdierbeheersing geeft Gert-Jan regelmatig lezingen en voorlichtingsavonden bij bedrijven en instellingen.